Handjevol IBAN-omrekentools is linke soep

Veel mensen waren niet bepaald blij toen hun oude vertrouwde rekeningnummer omgezet werd naar een veel langer IBAN-nummer. Meer cijfers en letters om te onthouden: lastig gedoe! Verschillende websites bieden daarom IBAN-omrekentools aan. Maar wat blijkt nu? Sommige sites hebben niet het beste met je voor.

Verschillende grote banken boden lange tijd op hun websites IBAN-omrekentools aan. Die omnummerdienst kostte echter een flinke duit, en op 1 april zijn de banken hier dan ook mee gestopt. Cybercriminelen zijn echter in dit gat gesprongen en bieden online frauduleuze IBAN-omrekentools aan. Het lijkt zo simpel: je vult een rekeningnummer ‘oude stijl’ in en de site toont je vervolgens de nieuwe IBAN-versie. Wat velen helaas niet doorhebben, is dat het nieuwe rekeningnummer die van het cybergeboefte is. Op deze manier kunnen zij een aardig centje opstrijken.

Omnummering IBAN controleren

De banken waarschuwen nu dan ook voorzichtig om te gaan met zulke omnummertools. Neem bij online omnummeren dus niet alles aan voor zoete koek. Een site die officieel als veilig te boek staat, is openiban.nl. De cijfers van het rekeningnummer blijven hier hetzelfde bij je omrekening naar IBAN. Zo kun je beter controleren of de omrekening correct is verlopen.

Recommended Posts