Vanaf volgend jaar ook pensioenfonds voor zzp’ers

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kunnen vanaf volgend jaar ook belastingvrij een pensioen opbouwen. De zelfstandigen mogen zelf weten hoeveel ze inleggen.

Collectief

De collectieve regeling is een initiatief van de organisaties Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en Zelfstandigen Bouw in samenwerking met pensioenuitvoerder APG.

Op dit moment bouwen zzp’ers geen pensioen op. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun oude dag. In een pensioenfonds kan door collectief te beleggen een hoger rendement worden behaald. Bovendien hoeft er geen belasting over te worden betaald.

Persoonlijk

De regeling heeft een persoonlijk karakter. De inleg hangt af van de omzet en de zelfstandige kan ervoor kiezen om een periode over te slaan. Bij overlijden wordt het geld overgemaakt aan de erfgenamen. Bij lange ziekte kan de pensioenrekening worden gebruikt voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Er zijn naar schatting 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Daarvan legt nog geen kwart geld opzij voor later. Naar verwachting zullen 10.000 tot 25.000 zzp’ers gebruik gaan maken van de regeling.

Overleg met uw relatiebeheerder van ons kantoor of het in uw specifieke situatie interessant is. Het opbouwen van prive vermogen voor later kan namelijk ook zoveel mogelijk plaatsvinden via de eigen woning.

Recommended Posts