Bank moet ondernemer verhoging opslag Euribor-lening terugbetalen

Een mode-ondernemer is een banklening aangegaan voor de aankoop van een bedrijfspand. De rente op die lening is gekoppeld aan de Euribor (de gemiddelde rente die Europese banken aan elkaar berekenen). Daarnaast is een risico-opslag overeengekomen van 1,7%. Nadat de Euribor-rente enkele jaren achtereen sterk was gedaald, verhoogt de bank in 2014 eenzijdig het opslagpercentage naar 3,1%. De mode-ondernemer stelt dat in de overeenkomst niets staat over een mogelijke verhoging van de risico-opslag. De bank heeft geen bevoegdheid om de opslag te verhogen, oordeelt Rechtbank Amsterdam. De mode-ondernemer heeft de verhoging onverschuldigd betaald.

Commentaar
De mode-ondernemer heeft door de tussentijdse verhoging van de opslag duizenden euro’s te veel betaald aan de bank. De bank moet dit nu terugbetalen, maar heeft aangekondigd zeer waarschijnlijk in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak. Zij is namelijk bang dat meer ondernemers met een Euribor-lening waarvan de risico-opslag tussentijds is verhoogd, nu terugbetaling zullen eisen van de verhoging.

Tip
Heeft u een Euribor-lening, waarvan de risico-opslag tussentijds door de bank is verhoogd zonder dat dit in de overeenkomst is opgenomen? Met deze uitspraak in de hand kunt u ook wellicht de te veel betaalde maandlasten mogelijk ook terugkrijgen. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, hangt af van de uitkomst van de eventuele hogerberoepszaak.

Recommended Posts