Op pad met een motor van de zaak

Een motorfiets van de zaak is zeker een alternatief voor de auto van de zaak. Hoe pakt dit fiscaal uit? Waar moet u rekening mee houden?

Zakelijk gebruik. De kosten van een motor zijn aftrekbaar van de winst van de BV als die motor voor de BV wordt gebruikt. U mag zelf weten of u met een auto of met een motor rijdt, de inspecteur mag zich niet met die keuze bemoeien. Een motivatie voor zakelijk gebruik kan zijn dat u met de motor sneller bij klanten of op kantoor kunt komen omdat u minder last heeft van files. Let op. Het moet aannemelijk zijn dat u de motor daadwerkelijk voor zakelijke kilometers kunt gebruiken. Een klusjesman op een motor is wat minder aannemelijk.

Geen 22% bijtelling voor motor. Als u een auto van de zaak heeft die u ook privé gebruikt, wordt er ieder jaar een percentage van de catalogusprijs bij uw inkomen opgeteld. Bij een motor van de zaak worden de aanschaf en de gebruikskosten als lasten verantwoord in de BV. Hierop moet dan een correctie voor het werkelijke privégebruik plaatsvinden. Dit betekent dat u moet bijhouden hoeveel privékilometers u op jaarbasis met de motor rijdt. De verhouding tussen de privékilometers en de totale kilometers is de basis voor de bepaling van de waarde van het privégebruik. De kosten en de btw die zien op het zakelijk gebruik van de motor, zijn dan gewoon aftrekbaar. Let op. Voor het woon-werkverkeer geldt een uitzondering. Die kilometers zijn voor de btw privé.

Belast? De kosten die zien op het privégebruik, kunt u in rekening-courant boeken met uw BV, zodat u per saldo deze kosten ook daadwerkelijk privé draagt. Draagt de BV alle kosten, dan moet het deel dat toe te rekenen is aan het privégebruik belast worden als ‘loon in natura’.

Nog meer fiscale voordelen. De kosten voor noodzakelijke items, zoals een motorhelm, motorkleding en -laarzen, een navigatiesysteem en tassen of koffers, zijn ook aftrekbaar bij de BV. De BV kan voor de motor gebruikmaken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA, maximaal 28%). Voor elektrische scooters en motorfietsen kan tevens gebruik worden gemaakt van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vamil (Willekeurige aftrek milieu-investeringen).

Recommended Posts